Close
back to top
Interior photography Marrakech Muk van Lil. Interior photography tips. Travel interior. Travel photography Riad

Interieurfotografie

Interieurfotografie is een vak apart. Niet alleen onderscheid het zich van andere soorten fotografie, technisch gebruik je jouw apparatuur heel anders. Of je nu met camera of telefoon fotografeert, het gebruik van een aantal basisprincipes in interieurfotografie gaan je verder helpen om mooiere foto’s te maken!

1. Werk vanaf een statief

Niet voor niets tip 1. Een statief is onmisbaar wanneer je foto’s van een interieur maakt. We zijn vaak gewend om foto’s uit de hand te maken, met je telefoon of camera. Maar bij interieurfotografie is een lange sluitertijd vaak gebruikelijk. Wanneer je dit uit de hand zou doen, worden je foto’s onscherp en dat is jammer! Statieven die ik aanraad:

Instapmodel    –   Professioneel

Vloerkledenloods-bymuk1

2. Gebruik een lange sluitertijd voor lichte foto’s

Binnen in een woning of ruimte kan het snel donker ogen. Je foto’s lijken dan wat somber en zijn niet mooi fris en licht. Om dit te bereiken gebruik je een lange sluitertijd. Om die reden werk je ook vanaf een statief. Gemiddeld kun je vanaf 1/80e van een seconde niet meer uit de hand fotograferen.

3. Werk met een ‘vast’ diafragma

Interieurfotografie kenmerkt zich veelal door overzichtsfoto’s. Alhoewel een serie vaak is opgebouwd uit verschillende standpunten en foto’s, zijn de overzichten vaak leidend. Om alles mooi scherp, maar toch licht in beeld te krijgen, maken we gebruik van een diafragma rond de F8.

4. Zet je ISO niet te hoog

Omdat we vanaf statief werken kunnen we de ISO waarde van je camera laag houden. Voor middenklasse camera’s geldt: probeer niet hoger dan ISO400 te gaan. Heb je een professionele (full-frame) camera? Houdt dan een max van ISO800 aan. Is het donker? Compenseer dan met je sluitertijd.

5. Wissel af met standpunten en compositie

Een serie bouw je op door af te wisselen met overzicht en detailfoto’s. Speel met het inzoomen, afstand nemen of juist een andere hoek dan je gewend zou zijn. Maak een rondje door de ruimte en neem af en toe pauze door om je heen te kijken. Bekijk hier voorbeelden.

6. Gebruik een grijskaart

Gekke kleuren in je foto die je in het echt niet ziet. Kleur is een belangrijk onderdeel van je foto. Om de kleuren zo echt mogelijk in beeld te brengen, is de juiste witbalans van belang. Een grijskaart zoals deze (klik) kan hierbij helpen. Fotografeer de grijskaart in je setting, iedere keer als het licht verandert. Leren hoe dit werkt? Boek een 1-uur durende sessie voor €135,- via deze link.

7. Gebruik bracketing of HDR

In sommige situaties heeft een interieur veel contrast, bijvoorbeeld bij het fotograferen van tegenlicht vanuit een raam. Hierbij is het lastig om in één beeld zowel de hooglichten als de schaduwen vast te leggen, dat heeft te maken met het dynamisch bereik van je camera. Een flitser kan uitkomst bieden, maar een veelgebruikte techniek is bracketing of High Dynamic Range. Maak bijvoorbeeld 5 foto’s met verschillende stops belichting. Van -2 naar +2 en bewerk deze HDR beelden op je computer na met software zoals Photomatix, Lightroom of Photoshop.

8. Fotografeer in RAW

Het verschil in JPEG en RAW heeft vooral te maken met de nabewerkingsmogelijkheden. In een RAW bestand staat veel meer data opgeslagen dan een JPEG. Is je foto toch een beetje te donker? Dan kun je deze zonder al te veel kwaliteitsverlies lichter maken in bijvoorbeeld Lightroom of Capture One. Extra tip: gebruik de gratis Lightroom app op je telefoon om na te bewerken én om in RAW met je telefoon te fotograferen! jukworkshops Muk van Lil

Zo kun je al een heel eind vooruit om je interieurfotografie skills te verbeteren. Toch meer kennis opdoen en leren van een professional? Bekijk hier het ruime aanbod aan fotografie workshops: www.mukworkshops.com. Of meer lezen hoe je kunt starten als beroepsmatig interieurfotograaf, klik hier!

Op zaterdag 8 februari 2020 staat er een workshop interieurfotografie gepland, de eerste editie was binnen 5 uur uitverkocht, er zijn slechts 6 plekjes dus wees er op tijd bij! Tickets bestel je via: deze link.

8 tips interieurfotografie

test 2