Close
back to top

Als fotograaf wordt mij vaak gevraagd naar het hoe en wat omtrent mijn werk, systeemcamera’s en andere apparatuur. Maar veruit de meest gestelde vraag is: “Muk, welke camera gebruik je?”. En vervolgens: “Welke systeemcamera raad je mij aan?” Er is namelijk een systeemcamera voor ieder budget.

 

Niet eerder ging ik hier uitgebreid op in, maar gemak dient de mens, dus bij deze, een overzicht van de camera’s die je kunt overwegen, inclusief de set die ik gebruik. In totaal dus 10 systeemcamera’s voor ieder budget!

 

Sony A7III + 24-70 f/2.8 systeemcamera

 

Muk’s Favorite. Sinds november 2018 fotografeer ik met dit pareltje. Van mijn overstap heb ik werkelijk geen dag spijt gehad. Ik fotografeerde al met de voorganger van de A7III, de (inmiddels stuk voordeligere) Sony A7. Maar bij veel en inmiddels professioneel gebruik, wilde ik een camera die nog meer in mijn voordeel zou werken.

 

Dat zit hem bij mij vooral in de hoeveelheid ruis die ik terug zag in mijn foto’s bij minder goed licht. En dus investeerde ik in de set hieronder. Klik op de links om naar de site van Cameraland te gaan. Veel van jullie weten dat ik ontzettend fan ben van deze winkel, dus leuk als je via mijn link bij hen besteld, de service is er waanzinnig!

 

 

Het is belangrijk dat je apparatuur kiest die voor jou werkt. Wat voor de één werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Dat kan je iPhone zijn, maar ook een camera van €5000,-. Ik ben groot fan van een efficiënte workflow. Daar hoort mijn iPhone ook gewoon bij. De plaatjes die je op mijn instagram ziet zijn gewoon met mij iPhone 11 Pro Max gefotografeerd. Net zo makkelijk! Meer fotografie tips vind je hier.

 

Kies apparatuur uit die voor jóu werkt. Dat kan een iPhone zijn. Of een camera van €5000,-.

 

 

In totaal ziet mijn systeemcamera kit er als volgt uit:

 

 

De body die ik gebruik heeft een fullframe sensor en de lenzen die ik heb gekozen zijn geschikt voor fullframe gebruik. De totale investering om het nu opnieuw aan te schaffen: €8.979,- incl BTW. Dat is een flink bedrag, zeker als je net begint. En daarom hieronder systeemcamera’s voor ieder budget.

 

Waarom ben ik fan van Sony systeemcamera’s?

 

Wie al eerder aan mij heeft gevraagd welke camera ik adviseer, weet dat ik groot ben fan van Sony. En dat is niet zonder reden. Ik begon ooit met Samsung, daaropvolgend Canon (5D MIII) en daarna de A7 serie van Sony.

 

Tijdens mijn workshops zie ik allerlei soorten camera’s voorbij komen. En de verschillen lijken soms enorm, maar dat valt best mee. De reden om voor een bepaald merk te kiezen is vaak omdat je daar al lenzen van in je bezit hebt. Of omdat je het menu goed kent. De specificaties tussen een top model Nikon, Canon of Sony verschillen niet zo gek veel. De prijs ook niet. Dan komt het dus vaak al aan op gebruikservaring.

 

Waarom koos ik dan voor Sony? Zeker al omdat ik Canon goed kende? Vanwege het feit dat Sony toen, en nu nog steeds enorm voorloopt op de markt van systeemcamera’s. Ze zijn veruit de eerste met top modellen op de markt, hebben tot nu toe de beste specificaties en doen kwa dynamisch bereik niet gek veel onder voor middenformaat camera’s. Dat maakt het voor mij de investering waard. Ik wil niet over 2 jaar over moeten stappen naar Nikon bijvoorbeeld. Dat zou betekenen dat ik mijn lenzen opnieuw moet aanschaffen of met tussenringen moet werken. Beiden niet ideaal. Daarom 10 systeemcamera’s voor ieder budget.

 

Systeemcamera’s voor ieder budget

 

Prijsklasse rond de €500,-

 

 

Sony A6000 + 16-50 mm

 

Deze camera is met een prijs van €529,- incl. BTW voordelig te noemen. En het fijne? De specificaties doen niet onder voor de top modellen van Sony! Je kunt later je lenzen set aanvullen. Deze camera heeft een APS-C sensor, geen full frame.

 

 

Canon EOS M200 + 15-45 mm

 

Ben je gewend om met Canon te werken en wil je daar niet van afwijken? Dan is dit instapmodel geschikt. Voor €519,- zit er ook nog een vlog functie op met facetranking, handig ook als extra camera!

 

Klik hier voor meer systeemcamera’s in deze prijsklasse.

 

Prijsklasse €1000,- t/m €1500,-

 

In deze prijsklasse kun je al een instapmodel full frame systeemcamera krijgen. Daarnaast zijn dit de top modellen met een APS-C sensor. Hieronder mijn aanbevelingen!

 

 

Nikon Z50 + 16-50 mm

 

Een mooie overstap van de Nikon spiegelreflexcamera’s. De Z serie van Nikon is de systeemcamera serie. Deze systeemcamera heeft het beste van zijn 2 full frame voorlopers meegekregen. Fijne toevoeging: zowel de lenzen van de Nikon Z serie, de full frame lenzen als de DX (spiegelreflex) kunnen met behulp van de adapter worden gebruikt. Perfect dus als je wil overstappen! Prijs vanaf €999,- incl. BTW

 

 

Fuji X-T30 + 18-55 mm f/2.8 – 4.0

 

Opvallend aan deze Fuji is de fijne lichtsterke lens die erbij zit. Dit geeft net meer mogelijkheden en zorgt ervoor dat er wat meer mogelijkheden zijn zonder een extra lens te hoeven aanschaffen. Fuji staat bekend om de gebruiksvriendelijkheid en word ook veel professioneel gebruikt. Prijs vanaf €1199,- incl. BTW.

 

Klik hier voor meer camera’s in deze prijsklasse!

 

Prijsklasse €1500,- t/m €3000,-

 

In deze prijsklasse kun je een semi-professionele full frame camera aanschaffen. Zowel Sony, Nikon als Canon hebben hun voormalig top modellen in deze prijsklasse. Je kiest dan niet voor het nieuwste-van-het-nieuwste, maar wel uitstekende kwaliteit voor een aantrekkelijkere prijs.

 

 

Sony A7II + 24-70 f/4.0

 

De ‘uitgeklede’ versie van de camera en lens die ik zelf gebruik. Geschikt voor semi-professioneel gebruik en heel flexibel. Prima instapmodel om professioneel mee te gaan fotograferen. Dit is zo’n set die uiteindelijk je back-up camera is. Je kunt hiermee uitbreiden, de full frame FE lenzen van Sony zijn er allemaal voor geschikt en de prestaties van de body zijn uitstekend. Prijs voor deze set: €1749,- incl. BTW.

 

 

Nikon Z6 + 24-70 f/4.0

 

Dit model raad ik aan als je al met (semi)professionele Nikon camera’s hebt gefotografeerd. Het stelt je namelijk in staat om deze dan te blijven gebruiken. Kwa specificaties loopt ie voor op de Sony A7II van hierboven, de prijs is dan ook iets hoger. Voor deze set betaal je €2349,-incl. BTW

 

Klik hier voor meer camera’s in deze prijsklasse!

 

Prijsklasse €3000,- en meer

 

Je verdient misschien je geld als fotograaf. Wil beter, meer, efficiënter. Of bent een enorme fanaat van het fotografie vak en wil het beste van het beste. Tijd dus om te investeren in the real-deal!

 

 

Sony A7R IV + 16-35 f/2.8

 

De camera die ik zou kiezen als ik vandaag een nieuwe zou moeten aanschaffen. En dan vooral voor het dynamisch bereik. Met 15 stops is dat waanzinnig en ongeëvenaard. De prijs is niet echt zacht te noemen, maar de kwaliteit die je er voor terug krijgt.. ik zou het wel weten. Prijs voor deze set: €6549,- incl. BTW.

 

 

Canon EOS R + RF 24-105 mm & adapter

 

Op dit moment de meest geavanceerde Canon Systeemcamera op de markt. Deze ultrasnelle camera is zeer veelzijdig en beschikt over uitstekende specificaties. Hij wint het helaas nog niet van Sony of Nikon, maar wel zeer geschikt voor de fotograaf die al een arsenaal aan Canon lenzen in zijn of haar bezit heeft. Prijs voor deze set: €3204,- incl. BTW

 

 

Hasselblad X1D II 50C

 

Ohhh Hasselblad. Wie er ooit mee heeft gewerkt wil vast niet anders meer. Recent is deze systeemcamera van Hasselblad met Middenformaat sensor aangekondigd. Ik kan niet anders zeggen dan, ik wil het, ik spaar ervoor en ik hoop jullie snel meer te kunnen laten zien van dit pareltje. Prijs vanaf €6000,- excl. lenzen, incl. BTW (dat dan weer wel haha).

 

Wil je even heerlijk scrollen door de paradepaardjes op de systeemcamera markt? Check hier alle camera’s in deze prijsklasse.

 

Kom je er toch nog niet helemaal uit? Of twijfel je? Laat het me dan weten of neem contact op met een professionele camera winkel. Zelf test ik eerst altijd van tevoren de camera die ik overweeg, zeker omdat het niet zomaar een investering is.

 

Succes met kiezen!

 

Liefs,

 

Muk

test 2